måndag 16 april 2012

Utflykt till Sacret Valley

Vi har mojlighet att som grupp aka ivag pa ett antal utflykter, den har helgen gick den till en av de mest kanda Inkaruinerna (mest kand ar naturligtvis Machu Picchu)

Vi startade med att aka buss till en by som heter Chinchero, en by med historia sedan Inkatiden, de kallade den for byn dar regnbagen foddes. I byn finns annu en av de kyrkor som spanjorerna forstorde genom att bygga en kolonial kyrka ovanpa den existerande. Den anvands fortfarande av byborna runt omkring, bla till brollop dar traditionen lyder att alla gaster kommer dansandes och spelandes hela vagen fran byn till kyrkan for cermonien.



Utanfor kyrkan hade byborna forsaljning av diverse tyger , instrument mm och en man spelade glatt tillsammans med tva av vara volontarer som han bjod in att delta.



Omgardat av bergen star vi har pa en ang med tron dar inkahovdingen satt tillsammans med drottningen och hade en underbar utsikt, rakt mot de heliga bergen. Har ar den familj fran Canada som bor i samma vaning som jag. De ska vara ute och resa totalt ett ar till olika platser, fantastisk familj!



Langs med berget finns de typiska terasserna for odlingar. Aven om det fanns mycket guld under dessa tider var den rikaste den som hade storst slakt och darmed mest odlad mark. De odlade bl a olika potatissorter pa olika hojd och en liten sort man odlade hogst kunde med speciell metod halla sig i upp till 15 ar....Efter att man tagit upp den la man ut den pa angen coh darefter trampade man ur fukten ur den och lat den ligga att torka i solen. Vi fick se och halla ett par potatisar som konserverats med liknande teknik och de ar som sma stenar. Nar man val vill anvanda potatisen laggs den i vatten, ex i en soppa. Fascinerande!



Vi besokte ett par kvinnor som visade tekniken hur man fargar ullen fran alpacan (ser ut lite som en langharig lama) som anvands vid vavning till de typiskt farggranna tyger fran Peru. For den purpurroda fargen anvvands djur som lever pa en kaktus. Man krossar dem och far purpur farg, blandar den med lime och far en mer orangegul nyans. Naturligtvis var vi valkomna att handla efterat...




Efter en storslagen buffelunch pa ett hotell i Urumba akte vi vidare till hojdpunkten Ollantaytambo dar en av de storsta bevarade inka ruinerna finns. Detta ar den enda plats dar det fortfarande bor folk i de kvarvarande bevarade husen. Det finns sa otroligt mycket intressant att beskriva nar det galler Inka tiden...skulle kunna fylla 10 sidor, latt...Men forutom att de kunde sammanfoga stenar med okand teknkisk som stod emot jordbavningarna, bygga geniala vatten kanaler for sina odlingar, odla pa hog hojd och konserva mat i stenbyggnade som anvandes som kylskap (syns uppe pa mitten av berget), halla reda pa arstiderna med finurliga kalendrad, sa hade man ett regler for hur man skulle leva som jag tycker ar varda att namna.
Stjal inte, ljug inte och ...var inte lat! Det var dodsstraff pa att inte folja dessa regler.



Vi besokte ocksa ett lokalt bryggeri dar man fortfarande tillverkar ol fran majs. Erkanner att jag inte tyckte det var nagot vidare...men det var kul att spela deras spel Sappo (groda) dar det gallde att fa sa manga poang som mojligt genom att kasta guldmynt i olika hal, flest poang fick man om myntet hamnade i grodans mun. Forloraren betalade olrundan...




Efter att ha sovit pa hotell i Pisaq akte vi hogst upp i bergen och gick 3h nedfor berget och passerade ytterligare ruiner och terasser.




Pa torget varvades frukt och gronsaker till salu mest for lokalbefolkningen med en otrolig mangd varor (tyger, trojor, vaskor, skor...) mer for oss turister.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar