fredag 20 april 2012

Tankvarda skillnader

Vi manniskor ar ju vanedjur och vanjer oss vid nya saker relativt fort. Men har ar nagra saker som jag fortfarande har lite svart att vanja mig vid, trots att jag varit har ett tag nu.

  • Anvanda flaskvatten nar jag borstar tanderna och inte skolja ur tandkram fran borsten under kranen
  • Sova med 3 till 4 tacken och ha skor inomhus for att det ar kallt och dragit
  • Alltid koka eller steka all mat, jag som alskar att ata raa gronsaker...frukt som man skalar ar OK forstass
  • Att vattnet i duschen inte har ngt tryck, en stril med varmt, ibland bara kallt vatten och det har hant att jag har schamponerat in haret och vattnet har slutat komma...
  • Att alltid slanga allt toapapper i en hink bredvid toaletten,oavsett storlek pa arendet...

Nyttigt att bli pamind om hur bra vi har det i Sverige och att de flesta problem vi har inte ar annat an ilands problem dvs icke problem...

En annan sak som ar en skillnad ar detta med att saker och ting kan behova fa ta tid. Vi ar sa vana vid att tanka, hur kan detta goras fortare eller battre? Med en summa pengar kan vi genomfora forandringar snabbare.

Vi har alla i gruppen, men i olika grader, varit lite frustrerade over att det tar sa lang tid att bygga upp vaxthuset. Hur svart kan det vara....Quick fix ar att med hjalp av bidrag fran oss volontarer hyra en lastbil och flytta pa alla tegelstenar och att hyra en liten gravskopa for att grava upp jorden for grunden. Vi ar sa vana att vilja se resultat!

Vi tog upp det med Selvy, han som varit med att starta hela verksamheten. Lugnt och samlat forklarade han det som han formodligen maste forklara for varje ny grupp av volontarer.
Jo, det ar frustrerande, och jo visst skulle vi kunna gora sa att vi med er ekonomiska hjalp kommer fortare fram men...
Allt vi gor inom verksamheten maste ske tillsammans med den by dar skolan ligger. Tanken ar att de ska vara delaktiga i arbetet for att sedan oberoende av volontarverksamheten, kunna klara sig sjalva och bygga egna vaxthus.
Darfar ar det rent av viktigt att det tar den tid det tar att genomfora projektet tillsammans med dem.
Just nu haller de pa att avsluta mycket arbete pa akrarna och darfor har de inte mojlighet att hjalp till sa mycket per dag eller vecka.

Vi har pratat en hel del inom gruppen om detta och forstaelsen har val borjat landa vilket enormt arbete Jane och Selvy lagt ned pa att genomfora alla dessa mirakel i byn och pa skolan tillsammans med byborna. Det ar en process sommaste fa ta tid.

Igar var vi och besokte en annan by som ar nagot mindre an Pumamarka, den heter Quilla Huata. Har har man inom verksamheten arbetat 2 ar med att bygga upp en skola for arskurs 1 till 3 och med ett hus som anvands for att kvinnorna i byn ska gora hantverk som sedan saljs.

Ni som har last tidigare EDB-Guide volontarers bloggar kommer kanske ihag Martin som beskrev hur han hjalpte till att bygga upp ett hus fran grunden at en kvinna med manga barn vars hus hade rasat. Det huset star i den har byn och jag ska fota det vid nasta besok sa att han och ni andra kan fa se det helt klart.

Just nu har vi inget pagaende program i Quilla Huata men vi passade pa att handla handarbete av kvinnorna for att ge ett bidrag. Julkort..., halsdukar,halsband mm bytte agare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar