torsdag 26 april 2012

Volontararbetet pa skolan

Pa skolan gar 146 barn fran arskurs 1 till 6. Dartill finns det en kindergarten verksamhet ocksa men den har vi hittills inte varit delaktiga i.

De amnen vi volontarer undervisar i ar engelska, teckning, gymnastik och datorkunskap. Vi planerar lektionerna och genomfor dem sjalva men har ofta hjalp av en larare under lektionerna. Det ar lite frustrerande att inte kunna spraket men efter ett tag kommer man in i att anvanda lexikon vid forberedelserna och forsoka se framfor sig vilka ord och meningar man kan lara sig alternativt skriva upp pa en lapp infor lektionerna.

Upplagget per volontar ar lite olika men oftast har vi 3 lektioner var per dag som vi genomfor parvis. De tider vi inte har lektioner samt en hel dag per vecka hjalper vi till med annat. Just nu ar det bygge av vaxthus som galler.

Svarast tycker jag datorkunskap ar med manga barn, ingen dator eller browser att anvanda for att visa forst och lata eleverna prova. Eftersom det ar manga elever, ofta tva per dator far man efter basta formaga ga runt och visa de som inte vet hur de ska gora.

Men barnen ar talmodiga och vill verkligen forsta sa de hjalper till. Finns undantag i arskurs 6 dar vissa inte vill forsta...men det hor val till alderna att retas med oss.

Till mors dag i maj har vi tankt att barnen ska fa gora morsdag kort med ett foto av dem sjalva som vi volontarer sponsrar. De ska fa skriva korten och gora en fin ram med pressade blommor. Lite kansligt ar det for en del barn bor eller har inga foraldrar. De kanske bor hos sina syskon eller mor eller farforldrar.
Vi far ta hjalp av lararna sa att det inte blir fel nar vi presenterar hela iden.

Vi ar uppe pa skolan fran morgonen till strax efter ett pa dagen. Kan tyckas kort, men man blir valdigt trott av det intesiva arbetet och sen tillkommer ju planeringen infor varje lektion.


fredag 20 april 2012

Tankvarda skillnader

Vi manniskor ar ju vanedjur och vanjer oss vid nya saker relativt fort. Men har ar nagra saker som jag fortfarande har lite svart att vanja mig vid, trots att jag varit har ett tag nu.

  • Anvanda flaskvatten nar jag borstar tanderna och inte skolja ur tandkram fran borsten under kranen
  • Sova med 3 till 4 tacken och ha skor inomhus for att det ar kallt och dragit
  • Alltid koka eller steka all mat, jag som alskar att ata raa gronsaker...frukt som man skalar ar OK forstass
  • Att vattnet i duschen inte har ngt tryck, en stril med varmt, ibland bara kallt vatten och det har hant att jag har schamponerat in haret och vattnet har slutat komma...
  • Att alltid slanga allt toapapper i en hink bredvid toaletten,oavsett storlek pa arendet...

Nyttigt att bli pamind om hur bra vi har det i Sverige och att de flesta problem vi har inte ar annat an ilands problem dvs icke problem...

En annan sak som ar en skillnad ar detta med att saker och ting kan behova fa ta tid. Vi ar sa vana vid att tanka, hur kan detta goras fortare eller battre? Med en summa pengar kan vi genomfora forandringar snabbare.

Vi har alla i gruppen, men i olika grader, varit lite frustrerade over att det tar sa lang tid att bygga upp vaxthuset. Hur svart kan det vara....Quick fix ar att med hjalp av bidrag fran oss volontarer hyra en lastbil och flytta pa alla tegelstenar och att hyra en liten gravskopa for att grava upp jorden for grunden. Vi ar sa vana att vilja se resultat!

Vi tog upp det med Selvy, han som varit med att starta hela verksamheten. Lugnt och samlat forklarade han det som han formodligen maste forklara for varje ny grupp av volontarer.
Jo, det ar frustrerande, och jo visst skulle vi kunna gora sa att vi med er ekonomiska hjalp kommer fortare fram men...
Allt vi gor inom verksamheten maste ske tillsammans med den by dar skolan ligger. Tanken ar att de ska vara delaktiga i arbetet for att sedan oberoende av volontarverksamheten, kunna klara sig sjalva och bygga egna vaxthus.
Darfar ar det rent av viktigt att det tar den tid det tar att genomfora projektet tillsammans med dem.
Just nu haller de pa att avsluta mycket arbete pa akrarna och darfor har de inte mojlighet att hjalp till sa mycket per dag eller vecka.

Vi har pratat en hel del inom gruppen om detta och forstaelsen har val borjat landa vilket enormt arbete Jane och Selvy lagt ned pa att genomfora alla dessa mirakel i byn och pa skolan tillsammans med byborna. Det ar en process sommaste fa ta tid.

Igar var vi och besokte en annan by som ar nagot mindre an Pumamarka, den heter Quilla Huata. Har har man inom verksamheten arbetat 2 ar med att bygga upp en skola for arskurs 1 till 3 och med ett hus som anvands for att kvinnorna i byn ska gora hantverk som sedan saljs.

Ni som har last tidigare EDB-Guide volontarers bloggar kommer kanske ihag Martin som beskrev hur han hjalpte till att bygga upp ett hus fran grunden at en kvinna med manga barn vars hus hade rasat. Det huset star i den har byn och jag ska fota det vid nasta besok sa att han och ni andra kan fa se det helt klart.

Just nu har vi inget pagaende program i Quilla Huata men vi passade pa att handla handarbete av kvinnorna for att ge ett bidrag. Julkort..., halsdukar,halsband mm bytte agare.



måndag 16 april 2012

Utflykt till Sacret Valley

Vi har mojlighet att som grupp aka ivag pa ett antal utflykter, den har helgen gick den till en av de mest kanda Inkaruinerna (mest kand ar naturligtvis Machu Picchu)

Vi startade med att aka buss till en by som heter Chinchero, en by med historia sedan Inkatiden, de kallade den for byn dar regnbagen foddes. I byn finns annu en av de kyrkor som spanjorerna forstorde genom att bygga en kolonial kyrka ovanpa den existerande. Den anvands fortfarande av byborna runt omkring, bla till brollop dar traditionen lyder att alla gaster kommer dansandes och spelandes hela vagen fran byn till kyrkan for cermonien.



Utanfor kyrkan hade byborna forsaljning av diverse tyger , instrument mm och en man spelade glatt tillsammans med tva av vara volontarer som han bjod in att delta.



Omgardat av bergen star vi har pa en ang med tron dar inkahovdingen satt tillsammans med drottningen och hade en underbar utsikt, rakt mot de heliga bergen. Har ar den familj fran Canada som bor i samma vaning som jag. De ska vara ute och resa totalt ett ar till olika platser, fantastisk familj!



Langs med berget finns de typiska terasserna for odlingar. Aven om det fanns mycket guld under dessa tider var den rikaste den som hade storst slakt och darmed mest odlad mark. De odlade bl a olika potatissorter pa olika hojd och en liten sort man odlade hogst kunde med speciell metod halla sig i upp till 15 ar....Efter att man tagit upp den la man ut den pa angen coh darefter trampade man ur fukten ur den och lat den ligga att torka i solen. Vi fick se och halla ett par potatisar som konserverats med liknande teknik och de ar som sma stenar. Nar man val vill anvanda potatisen laggs den i vatten, ex i en soppa. Fascinerande!



Vi besokte ett par kvinnor som visade tekniken hur man fargar ullen fran alpacan (ser ut lite som en langharig lama) som anvands vid vavning till de typiskt farggranna tyger fran Peru. For den purpurroda fargen anvvands djur som lever pa en kaktus. Man krossar dem och far purpur farg, blandar den med lime och far en mer orangegul nyans. Naturligtvis var vi valkomna att handla efterat...




Efter en storslagen buffelunch pa ett hotell i Urumba akte vi vidare till hojdpunkten Ollantaytambo dar en av de storsta bevarade inka ruinerna finns. Detta ar den enda plats dar det fortfarande bor folk i de kvarvarande bevarade husen. Det finns sa otroligt mycket intressant att beskriva nar det galler Inka tiden...skulle kunna fylla 10 sidor, latt...Men forutom att de kunde sammanfoga stenar med okand teknkisk som stod emot jordbavningarna, bygga geniala vatten kanaler for sina odlingar, odla pa hog hojd och konserva mat i stenbyggnade som anvandes som kylskap (syns uppe pa mitten av berget), halla reda pa arstiderna med finurliga kalendrad, sa hade man ett regler for hur man skulle leva som jag tycker ar varda att namna.
Stjal inte, ljug inte och ...var inte lat! Det var dodsstraff pa att inte folja dessa regler.



Vi besokte ocksa ett lokalt bryggeri dar man fortfarande tillverkar ol fran majs. Erkanner att jag inte tyckte det var nagot vidare...men det var kul att spela deras spel Sappo (groda) dar det gallde att fa sa manga poang som mojligt genom att kasta guldmynt i olika hal, flest poang fick man om myntet hamnade i grodans mun. Forloraren betalade olrundan...




Efter att ha sovit pa hotell i Pisaq akte vi hogst upp i bergen och gick 3h nedfor berget och passerade ytterligare ruiner och terasser.




Pa torget varvades frukt och gronsaker till salu mest for lokalbefolkningen med en otrolig mangd varor (tyger, trojor, vaskor, skor...) mer for oss turister.








lördag 14 april 2012

En vanlig dag....

Varje morgon vid 09.30 aker vi med minibussen, har framfor volontarhuset, till skolan i upp i bergen i byn Pumamarca. Huset ligger en bit utanfor Cuscos centrala delar en bit upp pa berget.

Jag ser flygplanen ga ned for landning valdigt nara hustaken nar jag tittar ut fran koksfanstret. Det ar ratt skont att inte bo narmare stan, det ar mycket ljud har anda, med englasfonstere hors allt. Mycket hundskall, har finns massor med vildhundar, polisviselpipor och billtutor, det tutas for allt.
Nedfor backen vid den stora vagen ar det dessutom otroligt intesiv trafik och fruktansvart mycket avgaser. Bilbesiktningen hade nog inte slappt igenom mer an 5% av bilarna om gar pa gatorna har..
I morse nar jag vaknade kande jag mig ovanligt pigg och stark, som man gor efter att man varit sjuk. Lamnade in tvatt som vagdes och beskedet var att jag var valkommen att hamta ut den dagen efter mot 5 soles/kg *ca 15 kr.  Gick darefter pa en timmes promenad, uppat, uppat mot bergen- man blir otroligt andfadd men det kanns skont att rora pa sig igen! Mitt blodtryck ar nere i 120/80 vilket ar mycket for mig men doktorn kanner sig nojd att jag har lamnat riskzonen pa 150|160.

Har ar en av de manga vagnar man ser overallt dar framforallt dricka,snacks saljs.

Forutom att husen naturligtvis inte har samma standard som i Sverige ser man valdigt ofta hus som ar halvfardiga, ett par vaningar ar kvar men det bor anda folk i huset och kvinnorna hanger tvatt pa tork i de ofardiga vaningarna.

 Uppe vid skolan har vi borjat arbetet med det sjatte vaxthuset. Husen byggs av egenproducerade tegelstenar =8kg\st. Nagon sa att det behovs 1800 st for ett komplett hus. Tegelstenarna ligger utanfor skolomradet sa ett forsta steg ar att flytta in dem tilll platsen dar bygget ska ske. Uppfinningsrikendomen ar stor pa hur detta sker pa smidigaste satt. Eftersom vi ar sa hogt upp ar det ett mycket anstrangande arbete.


Jag har hjalp Rufino pa bilden med att bearbeta marken dar huset ska sta. Med hacka och spade tar vi bort ogras och tar upp blomsterlokar for att de ska kunna planteras om. Igar jobbade jag med att ta bort ogras i ett av de aldre vaxthusen, som saknade fonster...olidligt varmt, som i en bastu.



Har har vi teckningslektion med 5+6 klassare. De far vika batar och flygplan som de farglaggs och sedan fick de ga ut och provflyga dem utomhus.



Vi besakte centrala Cusco en dag i veckan. Har ar en bild over det viktigaste inkatemplet Qorikancha, som spanjorerna, i mitt tycke, totalforstorde genom att bade bygga en  kyrka ovanpa templet men ocksa smalte ned allt guld som de hittade. Hela muren som man ser i bottenplattan, med de faschinerande stenarna sammafogade, var ursprungligen tackta med guld.

Notera precisionen for hur gluggarna ar placerade....man vet annu idag inte hur de gjorde med sammanfogningen utan nagonting mellan stenarna.



Man ser kvinnor averallt som bar pa barn och andra saker i det typiska tygstyckena pa ryggen.



Har ar tva av volontarerna Willie och Anita, bada fran Austrailien, framfor fontanen vid torget som jag tror ar det storsta i Cusco, Plaza de Armas.

måndag 9 april 2012

Lima och första dagarna i Cusco

Göra Lima på ett drygt dygn...
Kom trött efter flygresan till hotellet på tisdag kväll. Dagen efter träffades en del av oss volontarer för en rundtur i staden. En fantastisk guide visade oss runt med buss ett par timmar. Här finns verkligen kontraster, fattigdom och rikedom. Moderna byggnader och historiska.
Tiden som spansk koloni har lämnat sina spår och som tur är har många fina byggnader bevarats.

Här är torget Plaza Mayor från tiden då Peru förklarade sig självständiga från Spanien 1821. Torget omgärdas av en katedral, ärkebiskopens palats, rådhuset och presidentpalatset som skymtar bakom en stor fontän som sägs fylldes med Peru traditionella spritdryck Pisco denna dag.Sicken folkfest....


I ett av de rikare kvarteren, Miraflores, finns en park som vetter ned mot Stilla havet med en jättelik staty av ett kärlekspar ,The kiss. Varje alla hjärtans dag fylls parken av par som forsöker vinna tavlingen, den längsta kyssen...


Tidigt torsdag morgon åkte vi tillsammans flyget till Cusco och blev sedan skjutsade till volontärhuset av Selvy. Det var han och Jane som startade Peru Challange tillsammans. Vi är totalt 10 volontärer och 2 barn i huset under april.

Efter att vi druckit en kopp coca té och pratat lite kände jag mig trött och gick och la mig. Sen sov jag, och sov och mådde inget vidare. På fredag kväll kördes jag till en klinik ett par kvarter bort och de konstaterade att jag hade fått Salmonella och troligen då också höjdsjukan pga att jag var så nedsatt...

Så medan de andra har varit på utflykter och uppe vid skolan så har jag legat i en säng i fyra dagar...Hur vänder man det till något positivt?
Ja, jo...:
1. Jag är nikotinfri (slutat tugga nikotintuggumi)
2. Jag har fått tillfälle att träna mindfulness (djupandning syresätter blodet bättre)
3. Jag har påbörjat mina spanska studier på egen hand (inga andra böcker än lexikonet med mig till kliniken...)


Nu är jag på benen igen i alla fall, äter pencillin mot Salmonellan, har en idog huvudvärk men känner mig tacksam för att jag blivit så väl omhändetagen.

Idag åkte jag med upp till skolan och var med på en teckningslektion och en lektion i datorkunskap. Den senare var intressant...Vi var tre volontärer som utan att kunna förbereda oss tog hand om 22 elever ifrån årskurs 3-4 och vi hade 6 fungerande datorer...Lite skillnad från debatterna kring skrivplatta till varje barn...
Barnen är underbara, nyfikna och glada att vi är där.
I morgon ska vi inte hålla några lektioner, bara jobba med ytterligare ett växthus som ska byggas.
Här är Selvy i solglasögon tillsammans med några volontärer och barn som borstar tänderna, tvättar händerna och får hudsalva.


måndag 2 april 2012

En EVRY på väg....

Tidredovisat fram till 24 maj...tagit sista sprutorna...packat väskan - 19,6 kg (max 20 kg är tillåtet) och
tamtarra...satt på dekalen!
Saknar bil men detta är väl ett nog så bra sätt att visa vårt nya namn på!?


I morgon 09.30 lyfter planer från Landvetter, mellanlandning i Amterdam och framme i Lima är jag , efter drygt 15h resa, vid sextiden på kvällen loka tid. De ligger 7h efter oss.